DE RACEFIETS
Om te kunnen wielrennen is het handig om een racefiets aan te schaffen. Indien je net gaat beginnen en je nog niet zeker weet of je het echt leuk vindt is het zonde om voor veel geld een mooie racefiets aan te schaffen. Je kunt dan beter op zoek gaan naar een tweedehands fiets. Misschien heeft je buurman nog wel een racefiets in de schuur staan.

Let ook bij een tweedehandsfiets op de afmetingen. Je kunt heel makkelijk bepalen wat voor framemaat je nodig hebt. Wanneer je op een te grote fiets fietst ben je minder wendbaar en zal het fietsen lastiger zijn, bij een te kleine fiets heb je kans dat je knieblessures krijgt. In beide gevallen fiets je minder lekker en is de kans groter dat je denkt dat het wielrennen niets voor je is.

Als je een tweedehandsfiets hebt aangeschaft kun je het beste ook nog wat geld investeren in:
  • Een goed zadel. Probeer deze bij een zaak te kopen waar je testzadels kunt krijgen. Pas na een tijdje fietsen weet je hoe een zadel zit, niet door er eventjes op te gaan zitten.
  • Andere trappers, bijvoorbeeld klikpedalen.
  • Eventueel kun je het stuur vervangen. Een compacter stuur (even breed als je schouders en een kleinere ‘bocht’) zorgt ervoor dat je wendbaarder bent.
Al deze onderdelen zijn makkelijk over te zetten op een andere fiets en kun je dus ook gebruiken als je later besluit een nieuwe fiets aan te schaffen. Het is de investering waard omdat je met deze beperkte aanpassingen vaak een stuk lekkerder fietst. Bij een nieuwe fiets heb je tegenwoordig veel keuze uit materialen. Welke fiets je kunt kopen is afhankelijk van je budget. Ga eens informeren bij een goede speciaalzaak. Zij kunnen een nieuwe fiets ook helemaal opmeten en voor je afstellen.